.Om een punt te zetten achter de twijfelmarketing inzake onbalans

23 augustus 2024 in
.Om een punt te zetten achter de twijfelmarketing inzake onbalans
Auton Energy BV, David Baele


DEELNEMERS KLAAR?



September wordt het startschot
Dan gaat ook de bal aan het rollen voor de onbalansverdiensten met het EMS.

  

Zo starten er via LIFEPOWR een 80-tal personen op met een pilootproject voor bijkomende onbalansverdiensten.
LIFEPOWR heeft de onbalans als netbalanceringsdienst alvast ingeklaard zodat deze van start kan gaan. 


Hierna zullen meerdere leveranciers volgen zodat er altijd vrij gekozen kan worden gezien het EMS altijd en overal onpartijdig is én zal blijven.  




Over onbalans gesproken

 
Ondanks dat
riante beloftes omtrent onbalansdiensten de huidige markt overspoelen en ze tal van goudzoekers inspireren zijn ze niet het manna uit de hemel.  

De werkelijke opbrengsten hiervan vallen immers nog af te leiden uit de testcases en zijn onderhevig aan de constante evolutie van netcongestie problematiek. 


Zoiets maakt dat puur wedden op onbalans de nodige voorzichtigheid vraagt als investeerder ondanks dat er bij serieuze congestie vandaag wel al aardig verdiend kan worden, maar voor hoe lang, niemand kan dit voorspellen. 

Ook is het bij onbalans zo dat men pas na 3 maanden weet hoeveel men nu echt verdiend had. Dit is zo omwille van de retroactieve dataverwerking en omdat er telkens post eventum nog gecorrigeerd wordt. 

Omdat deze markt zich nog in de beginfase bevindt maakt het zich ook deels onzeker. 
Day-ahead of FCR markten hebben een stuk minder deze onbekenden.




Als we rekening houden met de blijvende veranderingen in de energiemarkt is een flexibel en vrij systeem zoals het huidige EMS dat over de jaren heen ontwikkeld is, noodzakelijk. 


Enkel zo kunnen we de verschillende netdiensten optimaal aanbieden en kan er goed geanticipeerd worden op nieuwe wijzigingen.  

Intussen weten we ook dat hoe meer er op voorhand kan vooruitgelopen worden, hoe beter de verdienmodellen zullen renderen en te voorspellen zijn. 

De interessante terugverdientijden van batterijsystemen worden aldus gewaarborgd met een combo van day-ahead, FCR en onbalans als communicerende vaten.  

   


  


Bij Auton Energy kunnen we niet klagen. We hebben het goed omdat de moeilijkere structuren voor de day-ahead en FCR markten in het verleden eerst opgezet zijn. 


Gezien deze diensten hun kunnen reeds bewezen hebben kunnen we vandaag de nodige zekerheid aan onze partners bieden.



GOLDRUSH​



Nu we toch op zoek zijn naar de gouden graal binnen AI laten we dan ook een jarenlange input van opvolging en verbetering achter het dynamische algoritme van het EMS en zijn grote flexibiliteit mee in overweging nemen. 

 

Betrouwbaarheid is immers de beweegreden waarom u op ons kunt blijven rekenen en we u constant inlichten zodat u de juiste keuzes kunt blijven maken. 


Contacteer ons, wij zetten onze schouders eronder voor u!