Energietransitie

2 oktober 2024 in
Energietransitie
Auton Energy BV, David Baele


Opslag als sleutelwoord voor verkleinen CO2-footprint in de koel- en vriescelsector

Opslag van energie is een perfecte match in de zoektocht naar duurzaamheid en kostenefficiëntie in de energietransitie, vooral in combinatie met hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Batterijtechnologieën versnellen de overgang naar een duurzamere toekomst. Overschot aan zonne-energie kan worden opgeslagen en verhandeld voor zowel de volgende als dezelfde dag. De onbalansmarkt, beheerd door TenneT, corrigeert afwijkingen tussen voorspelde en werkelijke elektriciteitsproductie en -verbruik.

Een elektriciteitshandelscontract maakt het mogelijk om groene energie in te kopen op momenten van overvloed, wat zowel kostenefficiënt als duurzaam is.

Het 'regelbaar vermogen' van koel- en vriescellen bepaalt de elektriciteitskosten. Geavanceerde technologieën en een goed begrip van de energiemarkt en operationele eisen van de voedselindustrie zijn nodig om de juiste balans te vinden tussen koelvermogen en elektriciteitsprijs.

De hoogte van de te behalen reductie van de elektriciteitskosten is afhankelijk van het product en de benodigde temperatuur. Aardappelen kunnen met 10-20% besparen, terwijl vriescellen voor vlees een veelvoud hiervan halen.

Het Energy Management System (EMS) regelt vraag en aanbod op de verschillende elektriciteitsmarkten voor een individuele elektriciteitsaansluiting. Het systeem communiceert met koelcomputers en batterij-managementsystemen om energie op te slaan of te gebruiken wanneer er overschot is.

Bedrijven profiteren met de EMS-box van lagere of zelfs negatieve elektriciteitsprijzen op momenten van overschot aan duurzame energie. Dit verkort de terugverdientijd van investeringen in batterijen of zonnepanelen en maakt bedrijven niet alleen milieuvriendelijker, maar ook rendabeler.



Lees het volledige vakblad
artikel hier


Contacteer ons voor uw droomproject vandaag nog waar te maken !